FC Groningen

Historie

FC Groningen

Het is 16 juni 1971. FC Groningen wordt opgericht. Een club dat niet zomaar een club is. Een club met later een roemruchte historie, van Ronald Koeman tot Arjen Robben. Van Atletico Madrid tot Partizan Belgrado. FC Groningen is de favoriet in Stad & Ommeland, vanaf de oprichting tot vandaag de dag.

Promotie

Bij de oprichting van de club werd gelijk gespeeld in de Eredivisie, maar al na drie jaar degradeerde de FC naar de Eerste Divisie. In het eerste jaar promoveerde Groningen al weer bijna, maar dat lukte net niet. Dat was het teken voor het bestuur dat er een ander team moest komen. Jonger en frisser was het plan, maar dat werkte in de eerste jaren niet bepaald. In 1977 werd Theo Verlangen trainer en dat was erg belangrijk voor FC Groningen. Na een paar goede jaren lukte het FC Groningen om een stap hogerop te komen en dus uit te komen in de Eredivisie na het kampioenschap in 1980.

Successen

Na twee jaar was het weer feest, want aan de hand van de gebroeders Koeman en Jan van Dijk haalt FC Groningen in het jaar 1982-1983 voor het eerst in de historie van de club Europees voetbal. In de Europa Cup speelde de FC tegen Europese grootmachten als Inter Milaan en het beruchte Atletico Madrid. In het seizoen 1988-1989 werd het tot nu toe beste resultaat behaald op Europees niveau, de achtste finales van de Europa Cup werden bereikt. In 1989 was er wederom succes. FC Groningen behaalde de bekerfinale. Helaas verloor het in die finale van PSV. Dat resultaat is nog steeds het beste in de historie van de club, nooit meer werd de finale bereikt van de beker.

In het seizoen 1990-1991 speelt de FC misschien wel het meest goede seizoen in de historie, met de ijzersterke en de oh zo geliefde Milko Djurovski aan het bewind van Hans Westerhof werd FC Groningen bijna landskampioen. Tot vier rondes voor het einde van de competitie leek het erop dat Groningen eerste zou worden, maar door verschillende omstandigheden werd FC Groningen toch nog knap derde. Een fantastisch resultaat dat niet snel meer zal evenaart worden.

fakkels fc groningen FC Groningen

Verval

In de jaren daarna kwam de FC in een diep dal, met het jaar 1998 als dieptepunt. In dat jaar degradeerde de club naar de Eerste Divisie na 18 jaar in de Eredivisie te hebben gespeeld. Maar de club en vooral de supporters lieten het er niet bij zitten. Gesteund door de fanatieke aanhang dat elke wedstrijd met ruim 8.000 man aanwezig was, kreeg het al na twee jaar waar het op had gewacht. In de nacompetitie van het seizoen 1999-2000 bleek FC Groningen te sterk voor Eredivisionist MVV, Heracles en Emmen. Daardoor promoveerde de Trots van het Noorden weer naar de Eredivisie.

Euroborg

De eerste jaren op het hoogste niveau waren moeilijk, maar elk jaar lukte het Groningen om zich te handhaven. De 0-0 bij Sparta uit, dat genoeg was voor lijfsbehoud, was één groot feest. Eind 2005 is erg belangrijk voor de club. FC Groningen neemt afscheid van het aloude stadion Het Oosterpark. Na twee emotionele wedstrijden tegen NEC en Volendam, die passend worden afgesloten (twee maal 3-0 winst), verhuist de FC naar het multifunctionele Euroborg Stadion. Daar is de ploeg de rest van de competitie ongeslagen en behaalt het zelfs een hoogtepunt. Er wordt uit bij FC Twente Europees voetbal behaald. In de play-offs lukt het FC Groningen bijna om de voorrondes van de Champions League te behalen, nadat het het ijzersterke AZ verslaat. Alleen een doelpunt van Sneijder in de laatste minuut gooit roet in het eten en Ajax gaat de voorrondes spelen.

fc groningen doelpunt FC Groningen

Het daaropvolgende seizoen lukt het FC Groningen om opnieuw de UEFA Cup te bereiken. Na een achtste positie op de eindranglijst versloeg het Feyenoord en FC Utrecht en gaat het opnieuw knap Europa in. Daarin komt het tot een tweestrijd met de Italiaanse topclub Fiorentina. Thuis wordt het 1-1 en uit zien 2.000 FC-supporters dat de FC op 0-1 komt door een schitterende goal van Erik Nevland. Adrian Mutu komt echter snel met een antwoord en daarna wordt er niet meer gescoord. Uiteindelijk verliest FC Groningen in de penaltyserie.

In de jaren daarna haalt FC Groningen geen Europees voetbal meer. De club eindigt elk jaar rond een 7e, 8e positie op de ranglijst.

Stadion

Naam: Euroborg Stadion
Bijnamen: De Groene Hel, De Groene Kathedraal
Capaciteit: 22.631 zitplaatsen
Skyboxen: 500 zitplaatsen
Bezoekersvak: 500 zitplaatsen + 500 zitplaatsen
Bezoekadres: Boumaboulevard 41, 9723 ZS Groningen
Openingstijden supportersbalie: maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 18.00 uur
Officiële openingswedstrijd: FC Groningen – SC Heerenveen (2-0)
Eerste doelpunt: Erik Nevland

euroborg stadion FC Groningen

Omschrijving: De Euroborg is de thuishaven van FC Groningen. Het stadion waar al vele tegenstanders werden verslagen (Partizan Belgrado, Ajax, SC Heerenveen etc.). In de jaren ’90 zijn er de eerste plannen voor een nieuw stadion. Er wordt besloten om een geheel nieuwe wijk te bouwen op de plek van ‘de vijf pijpen’ met als naam Europapark. Na vele ontwerpen en wijzigingen begon men in 2004 aan de bouw en op 7 januari 2005 werd in Het Euroborg Stadion de eerste wedstrijd gespeeld met als tegenstander BV Veendam (5-0). Sindsdien speelt de FC al zijn thuiswedstrijden in het stadion en vooral in het begin was het onverslaanbaar en het stadion werd al gauw omgedoopt tot ‘De Groene Hel’ of ‘De Groene Kathedraal’ vanwege de mooie sfeer in het stadion en de groene kleur in het stadion. In 2008 is het stadion uitgebreid met 2.500 stoelen naar 22.500 zitplaatsen.

Links:
Officiële website
Oosterpark
Euroborg

Reacties zijn gesloten.